Undvik den digitala stressen; Så satsar du hållbart och når dina mål!

Hur många gånger har du inte tänkt att det är dags att satsa lite mer på dina sociala medier? Nyfikenheten att se vart det kan leda, om man verkligen lägger manken till och vågar försöka. De som har drivet och tillräcklig passion tar slutligen det där klivet och kör gasen i botten, men efter de första veckornas eufori och stabila tillströmning av följare har nyförälskelsen lagt sig. Det börjar kännas tungt att uppehålla samma tempo, resultaten kommer inte lika snabbt längre och plötsligt har ett par dagar passerat och du har slut på idéer till inlägg. Varför hamnar man så lätt här? Hur ska man göra för att orka kämpa på och lyckas satsa en längre tid? Svaret är en kombination av faktorer som är avgörande för att din motivation och kreativitet ska hålla i sig.  

Den här artikeln handlar om hur du, när du bestämt dig för att satsa, kan lägga upp en hållbar strategi för att inte överväldigas av stress och orealistiska målsättningar. Tar motivationen slut är det kört, så var rädd om den (och dig)!

1. Sätt realistiska ambitioner

Du kanske drömmer om att bli största konto inom ekologisk skönhet, växa väldigt snabbt eller skapa det mest genomarbetade flödet. Detta kallas din vision, alltså en dröm om det ultimata slutmålet. För att ta sig dit måste du ha en realistisk plan och ambitioner som du orkar hålla fast vid en längre tid. Hur många timmar är troligt, utifrån ditt liv, att du kan lägga? Att posta varje dag kanske känns som en lockande strategi, men missar du då en eller två dagar kommer du känna dig besviken och stressad. Sätter du däremot 4 inlägg i veckan som mål, kommer du känna dig stolt och glad att du i själva verket hann med 5! Ta kontrollen och skapa positiva känslor genom rimlig förväntan på dig själv. 

2. Stressa inte, tänk långsiktigt

Det kanske känns som att allt måste hända på en gång, men så är inte fallet. Du är inte med i en kapplöpning. Här handlar allt om perspektiv och att inte jämföra dig med “alla andra”. Du kan alltid hitta någon som har fler följare eller känns som att de kommit längre än du. Men försök fokusera på dig själv och ditt mål. Alla har börjat från 0, och de som är stora om två år kanske inte ens har ett konto än. 

Glöm inte att värna om dig själv! Vår Hypr @anniethelander är en riktig queen på yoga och använder naturen i sina bilder. Annie är även skaparen av inläggets första bild! 

3. Skapa rutiner för dina digitala kanaler

Det kanske låter tråkigt, men rutiner är sådant vi skapar för att underlätta vår vardag. En rutin gör att vi slipper aktivt tänka och ta oss tid, en rutin får saker gjort. Så när passar det dig att arbeta med dina konton? Är det en timme på morgonen innan du går till skolan / jobbet, är det i lugn och ro på kvällen eller kanske en längre tid bara vissa dagar i veckan? Att få in en rutin reducerar stress och du slipper undra när du ska hinna posta den senaste bilden, eftersom du vet att du gör det under en särskilt vigd timme.

Tips på saker du kan göra under din sociala-medier-rutin:
– Publicera ett planerat inlägg 
– Planera kommande inlägg
– Följa upp hur det gått för dina publicerade inlägg
– Svara på kommentarer, nätverka, researcha
– Redigera foton / film
– Scanna flödet 
– Skriva mejl till företag och kanaler kring samarbete 

Med en rutin kan du lägga dina sociala medier åt sidan och njuta av nuet, samtidigt som då får jobbet gjort i rätt tid! 

Avkopplande stämning i bild av Hyprn @almaabengtsson

4. Planning is key

Nära sammankopplat med rutin ligger planeringen. Du har säkert hört talas om appar där du kan planera ditt flöde och schemalägga inlägg. Använd det som ett hjälpmedel! Du måste inte följa schemat slaviskt utan kan fortfarande vara spontan, men det kan inge lite frid i sinnet att veta att veckan som kommer är “säkrad” och du inte behöver stressa fram något. Se dock till att inte bli för ambitiös med din planering. Den ska vara ett hjälpmedel, inte ett krav. Risken är att man lägger mer tid på planering än vad man sen orkar genomföra. Sikta på att ha en översiktlig plan, och följ dina rutiner – allt därutöver är bara plus! 

5. Inspireras av andra – men akta dig för filterbubblan 

Som blivande influencer är en stor del av ditt flöde förmodligen fyllt av andra profiler som vill samma sak och delar dina intressen. Kanske följer du personer som du ser upp till inom fältet. Det är naturligtvis bra att inspireras och få idéer genom att titta på hur andra nått framgång, men med ett allt för homogent flöde tar inspirationen snart slut. Om du bara ser samma typ av bilder från en typ av människor, hur ska du då inspireras att skapa något som sticker ut? Risken är att du blir allt för påverkad åt ett håll och tappar bort din egen väg, eftersom du undermedvetet formas att följa normen. Lägg istället aktivt till personer som går utanför din “välbekanta” zon, som tar andra typer av bilder och som postar om andra saker. Lägg till personer med olika bakgrund, kroppar, antal följare och ambitioner. På detta sätt slipper du också jämförelsestressen eftersom du omger dig med personer som du inte behöver “tävla” mot inom samma genre. Dessutom föder det kreativitet att se variation! 

Det var några tips på vägen. Och framförallt, glöm inte att ha roligt och posta om det du brinner för! Om du har en äkta passion för det du gör, är också sannolikheten att du tröttnar mycket mindre. Och blir det mycket, ta en digital time-out för att ladda om! 

Tags :
About Sofia

Digital concept developer admin and editor

Läs fler inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *